Unlogged (влез)
WiMax, Windy & Carl и др. От: Иван, 6 коментара

Бях отвикнал да имам интернет вкъщи. Още отдавна, не помня коя година, след големите мъки с dial-up-а, когато си прекарах истински кабелен интернет забравих какво е несвързан с мрежа компютър. А в последно време и най-вече откакто се преместих (последните две години почти) въобще и не ми идваше на акъла да си прекарам жица. И без това по цял ден вилнея из кибер-пространството, та ми остава и вечерта да се дзверя в компа, освен това и хич не ми се занимаваше с кабели. Най-вече защото не знаех докога ще обитавам този иначе приятен апартамент. Но напоследък започнах да си мисля че няма да е лошо да си имам и аз интернет вкъщи (и не само), от професионална и от всякаква гледна точка.

С Ицо имахме някаква идея как да решим проблема с безжичния интернет навсякъде, но впоследствие тя бе определена като нерентабилна и зарязана. Така че варианта остана WiMax. И така, за мой WiMax интернет доставчик избрах MaxTelecom, то не че избора е много голям, но все пак за момента такава услуга предлагат и 1one и Nexcom. Разлика в цените има, но тъй като нямам поглед върху качеството на всичките оператори, няма да я коментирам.

Когато се обадих да искам информация за услугата предлагана от 1one в магазина на един от техните дистрибутори, момчето там ми обясни, че покритие има навсякъде из Пловдив, но имали малък проблем с долните етажи, където връзката била малко нестабилна. Тъй като живея на втория етаж, тази информация малко ме притесни. Попитах го дали ще е възможно просто да дойда и да го тествам, при което той ме застреля с факта, че в самия магазин този интернет не се хващал (магазина се намира в приземен етаж срещу съдебната палата в Пловдив). А т'ка! Благодарих му, и затворих телефона напълно отказал се да опитвам този интернет. Явно щом не могат да закарат покритие дори в магазина в който се продават пакетите, работата не е добре. Всъщност, ако връзката ще се използва само в стационарна точка с покритие, преполагам ще е окей. Май такъв е основния таргет на 1one, интернет за стационарни точки, понеже поръчката на интернет от тях включва идване на техен екип до дома(офиса) където да провери покритието и след това евентуално да ви свържат.

За Nexcom не получих кой-знае какви впечатления. Разбрах, че все още не са добре развит WiMax оператор и затова ги пропуснах.. Надявам се все пак да наберат скорост, конкуренцията на операторите е добра за потребителите, нали. (Edit: Впоследствие се запознах с човек абонат на Nexcom в Пловдив, който твърди, че е доволен от тях и ми ги препоръча. Аз пък мога да препоръчам на Nexcom да са по-активни в предлагането и рекламата, защото въпреки че сега да знам че са свестни, тогава не го бях разбрал, нямаше как..)

И така, в крайна сметка се спрях на MaxTelecom. Проучването което направих показа всякакви мнения. Супер недоволни клиенти, чакащи с нетърпение изтичането на договора им, такива със скептично мнение и такива, които са съвсем доволни. Така че с две думи, нищо не разбрах.. и реших че трябва да се пробва. Картата на покритието им (много добра, не като на другите в които е отбелязано просто населеното място с 'някакво' покритие) показа, че всичките адреси, на които пребивавам са покрити и в крайна сметка отидох и си взех пакета. Подписах договор за година, за 1024 Mbs, като си купих и модема. Приятно ме изненада и новината, че ако не съм доволен от услугата, мога в рамките на два работни дни от подписването на договора да върна пакета и ще ми върнат парите. Имах нужда от това успокоение, все пак се дават кинти без да си напълно сигурен дали ще има смисъл. Самият модем е малко по-различен от тези които бях виждал, най-вече с липсата на вдигаща се антена. Но предполагам процеса е същия, както когато се появи първия GSM апарат без външна (стърчаща) антена.. :> изглеждаше странно и пораждаше съмнение.

На другия ден вече го бяха активирали и започнах да приемам и предавам пакети с обещаната скорост. Направих един тест на http://www.speedtest.net и всичко се закова на 1024. Машала! Вярно, че мрежата има по-висока латентност, т.е. ping от порядъка на 100-200 ms е напълно нормален, но аз и без това не играя онлайн игри, така че за мен е допустим компромис.  Надявам се да продължавам да бъда доволен, а ако не съм, в крайна сметка ще се оплаквам тук. И също така ако не ме разочароват ще си кача скоростта. Ако някой има впечатления za WiMax, да коментира.

И още нещо, искам да възторжено да споделя за последното си (пре)откритие. Ако някой споделя моя музикален вкус, силно препоръчвам слушането на Windy & Carl (предупреждавам, не е особено лесно за слушане). Ако някой ми беше казал, че хората, които правят най-дълбокия, извънземен, причиняващ мозъчни конвулсии ambient (drone, post-rock, shoegaze, experimental ) приличат на американски фермер-михлюз и дебелата му съпруга, щях да се отнеса с голям скептицизъм. Изглеждат като истинки кънтри-активисти. Но ето, външния вид заблуждава. Хората са много, много напред.. всъщност както и всички от Kranky Records. Слушам ги от отдавна, с прекъсвания, и всеки път се изненадвам колко много ми харесват. Е, пак съм на тази вълна.

От: амги
IP/Hostname: 213.156.52.121 / 213-156-52-121.fastres.net     2009-03-15 18:33:52

иванатур :> честит ти нет и безглавоболно ползване.. и ние скоро си прекарахме, като хванахме някаква много приятна промоция точно за периода, в който ще сме тук - 9,90 евро на месец (като по принцип цената е 39,90) :> за суперско качество
а windy & carl, дам, чуднички..
От: Блум
IP/Hostname: 91.191.220.212 / 212.220.191-91.rev.maxtelecom.bg     2009-03-19 21:13:03

Иха! Хващам интернет на MaxTelecom в Белащица на първия етаж до камината! Малко прекъсва, но когато си взема един wireless access point и сложа целия ансамбъл на терасата горе, а аз съм долу в обитаемата част, всичко ще придобие още по-цветни краски.
От: Ицо
IP/Hostname: 79.100.81.116 / 79-100-81-116.btc-net.bg     2009-03-20 13:13:08

Чудна новина за Белащица !
От: Блум
IP/Hostname: 94.72.136.70 / 94.72.136.70     2009-03-20 15:29:18

Да, и дори се оказа че като го обърна малко на калъч до прозореца, хваща без никакви прекъсвания, на 1 Mbit.
От: Ел
IP/Hostname: 195.138.147.130 / 195.138.147.130     2009-05-08 15:42:11

Интересно как имаш покритие в Белащица Блум?
Обадих се в Макс телеком и оттам ми казаха, че няма покритие.
Интрересува ме много въпроса да си прекарам интернет и като чели тяхното предложение не е никак за отхвърляне.
Блум, би ли дал повече инфо как да проверя дали има обхват от нашата къща
От: Блум
IP/Hostname: 87.97.209.189 / 87-97-209-189.2072707752.ddns-catv.pl.ekk.bg     2009-05-08 18:15:36

Ами според картата на покритие на MaxTelecom ( http://www.maxtelecom.bg/coverage/map ) наистина няма покритие, но аз все пак си направих труда да пробвам и останах приятно изненадан. Вярно, че връзката не е перфектна, в смисъл дропи пакети, по-голяма латентност и по-бавна скорост, но все пак си го има и то не лош. (Пу дано да не ги урочасам нещо).
А и вилата ни е в едно дере общо взето, не е на много високо.. Иначе не ми хрумва как би могъл/могла да провериш дали има обхват от вашата къща, освен някой път като съм там да взема моя модем и да пробваме..
* Име
URL
* Текст

Creative Commons License
Всички материали на този сайт са собственост на авторите им и са лицензирани под Криейтив Комънс договор.
photo.drundrun.org v20111205